vineri, 25 ianuarie 2013

Mai mancam si paine?


Din punctul meu de vedere painea este un aliment foarte sanatos .Dar sunt destui nutritioniti care se contrazic.
Binenteles ca vorbesc despre aceea paine integrala cu multe fibre.
Dar si aici este o poveste lunga pentru ca daca e sa ne gandim la painea integrala din comert este mai mult colorata artificial.Este o mare pacaleala asa ca va recomand sa fiti foarte atenti cand alegeti painea.Alimnentele nu mai sunt ce a fost, si uneori sanatatea la noi in Romania este etichetata ca fiind pentru oamenii pretentiosi ceea ce mi se pare o prostie.
Nu consider faptul de a avea grija de sanatatea mea ma face o persoana pretentioasa.

Sa revenim la oile noastre.
Este foarte greu sa gasesti o paine cat de cat naturala.Din propria mea experienta painea wassa din comert este foarte ok si painea "Grau intreg",o gasiti prin supermarketurile mai mari gen Auchan.Atat stiu eu:)

Binenteles daca avem putin timp eu zic sa ne facem painica noastra.Este cea mai buna varianta.
Este aici pe blog o   varianta rapida "wassa de casa" cu  care va puteti juca cu cantitatile de faina si tarate dupa gust, sau puteti incerca aceasta  painica , sau o paine din grau incoltit care este neasteptat de delicioasa.

Puteti incerca si paine pe care am incercat-o zilele astea.Care mai mult am pus ingrediente la ochi,. dar incerc sa scriu cat mai concret la ingrediente

PAINE CU SEMINTE

Ingrediente:

500 ml apa caldua
2 linguri ulei de masline
30 g drojdie proaspata
1 lingurita de sare marina neiodata(se poate inlocui cu orice fel de sare)
2 linguri cu varf gluten
100 g tarate
faina intgrla cat cuprinde (aprox 400g)
3 pumni seminte dovleac crude
1 pumn seminte de in
2linguri tarate de ovaz-optional


Mod de preparare:

Dizolvati drojdia in apa calduta, adaugam uleiul si sarea.

Separat amestecam ingredientele uscate.
Punem o parte din amestecul uscat in apa, ar trebui sa rezulte o compozitie lipicioasa pe care o mixam pret de cateva minute cu mixerul.

Adaugam restul de ingrediente uscate, daca mai trebuie faina puneti pana rezulta o bila de aluat moale usor de lucrat, va puteti ajuta putin si de ulei.
Puneti vasul cu aluat intr-o punga pe care o inghideti(acest procedeu ajuta la cresterea mai rapida)si dati la cald timp de o ora.

Dupa o ora, luati aluatul si il lucrati pe masa cu faina, dati forma dorita painicii si o puneti in tava, ungeti putin painea cu ulei si presarati cu susan.
Repetati procedeul cu punga.
Lasati sa creasca aprox 2 ore.

Dati la cuptor:20 min foc tare, 30 min foc mic, 20 min foc tare.Va dati seama cand e gata daca bateti in paine si suna a gol.
Dupa ce s-a copt o acoperiti cu un prosop de bucatarie si o lasati sa se raceasca.
Se pastreaza cel mai bine la frigider.
Daca vreti sa simtiti ca mancati painica proaspata tot timpul o puneti putin in prajitoru de paine.


Va puteti juca cu mixul de seminte dupa bunul plac.
Daca nu aveti timp, o puteti face sub forma de felii wassa, astfel timpul de crestere se micsoreaza semnificativ.

Este o painica plina de fibre si satioasa.




Un comentariu:

Anonim spunea...

3 pumni de seminte de dolveac si un pumn de seminte de in? Eu zic "un pumn de faina" la causul palmelor alaturate, cred ca tu zici la altceva :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin