miercuri, 22 aprilie 2009

Ig-uri

Alimente cu IG mic(se pot combina cu orice)

Otet 5

Condimente (piper,patrunjel,scortisoara etc) 5

Crustacee (langusta,homar,crab) 5

Avocado 10

Tarate(de grau,secara) 15

Tofu 15

Soia 15

Salata verde 15

Ridichi 15

Rubarba 15

Ardei 15

Pudra de roscove 15

Praz 15

Fistic 15

Ardei 15

Seminte de pin 15

Pesto 15

Physalis ( un fruct exotic) 15

Masline 15(atentie acu grasimi se combina doar la mese lipidice)

Macris 15

Alune de cajou (noix de cajou ) 15

Ceapa 15

Nuci 15

Alune de padure 15

Cocos 15

Lupin 15

Gemeni de grau 15

Coacaze 15

Ghimbir 15

Marar 15

Andive 15

Spanac 15

Dovlecei 15

Esalote (un fel de ceapa)15

Castraveti 15

Cornichon (castraveti cornison) 15

Varza 15

Varza de bruxelles 15

Conopida 15

Varza murata 15

Ciuperci 15

Germeni de grau,de soia 15

Arahide 15

Telina (tulpina) 15

Broccoli 15

Blette,bette (ca spanacul, planta mediteraneana) 15

Sparanghel 15

Migdale 15

Agave (sirop de ) 20

Iaurt din soia (natur) 20

Smantana din soia (soja cuisine) 20

Sos tamari - fara zahar sau indulcitori 20

Mladite de bambus (pousse de bamboo) 20

Ghiveci – 20

Fructoza 20

Suc de lamaie 20

Ciocolata neagra > 85% cacao 20

Inima de palmier 20

Cacao pudra (fara zahar) 20

Cirese de Antile (acerola, fruct exotic) 20

Anghinare 20

Vinete 20

Piure de alone intregi fara zahar 25

Piure de migdale complet, fara zahar 25

Mazare uscata 25

Piure de arahide fara zahar 25

Linte verde 25

Mure 25

Haricot mungo (tip de soia) 25

Humus de naut 25

Capsuni proaspete 25

Seminte de dovleac 25

Fasole flageolet 25

Fragi, fructe poaspete 25

Ciocolata neagra >70% cacao 25

Faina de soia 25

Afine 25

Cirese 25

Rosii 30

Fidea de soia 30

Naut 30

Radacina de patrunjel,albitura 30

Pomelo(fruct proaspat) grepfrut 30

Pere proaspete 30

Marmelada,fara zahar 30

Nap,crud 30

Linte galbena 30

Mandarine,clementine 30

Lapte (smantanit,sau nu) 30

Linte bruna 30

Lapte de migdale 30

Lapte pudra,proaspat ** 30

lapte de soia 30

Lapte de ovaz (nefiert) 30

Fructul pasiunii(nmaracuia) 30

Fasole verde 30

Dulceata (fara zahar) 30

Branza alba ** nescursa 30

Sfecla cruda 30

Morcovi cruzi 30

Caise proaspete 30

Usturoi 30

Iaurt de soia, aromat 35

Iaurt natur ** 35

Fidea de grau dur 35

Wasa fibre (24%) 35

Rosii uscate 35

Seminte de floarea soarelui 35

Orez salbatic 35

Sos de rosii, bulion (de rosii) fara zahar 35

Piure de migdale albe (fara zahar) 35

Quinoa 35

Mere uscate 35

Prune proaspete 35

Compot de mere 35

Mere proaspete 35

Mazare proaspata 35

Naut (conserva) 35

Paine din cereale germinate 35

Piersici (fructe proaspete) 35

Mustar 35

Portocale (fructe proaspete) 35

Seminte de in, susan,mac 35

Porumb ancestral (indian) 35

Drojdie de bere 35

Suc de rosii 35

Fasole uscata rosie 35

Fasole uscata alba (tip cannelloni ?) 35

Fasole uscata neaga 35

Fasole uscata mica,rosie (adzuki) 35

Fasole uscata pestrita (borlotti) 35

Smochine proaspete 35

Granade proaspete 35

Falafel (din naut) 35

Faina de naut 35

Compot,piure de fructe 35

Inghetata cu fructoza 35

Telina rasa cruda (remoulade) 35

Gutui proaspete 35

Nectarine proaspete 35

Iahnie (cassoulet = mancare uzitata in Franta din fasole uscata si carne) 35

Amarant 35

Pomme cannelle (fruct exotic) 35

ACESTE ALIMNENTE SE POT COMBINA CU ORICE, DAT FIIND IG LOR DAR

ALUNELE, NUCILE, FISTICUL, MASLINELE AU GRASIMI SI NU MERG COMBINATE LA MESE GLUCIDICE!

Alimente cu IG mediu

Spaghete al dente (fierte 5 min) 40

Hrisca, grau negru(integral, faina sau paine) 40

Sorbet (fara zahar) 40

Piure de susan tahin 40

Sable (faina integrala, fara zahar) 40

Prune uscate 40

Pumpernickel 40

Paste integale (al dente) 40

Pepino (pepenele para) 40

Paine 100% integrala din maia naturala 40

Paine azyme (faina integala) 40

Lactoza 40

Lapte de cocos 40

Jeleu de gutui (fara zahar) 40

Fasole rosie (cutie) 40

Smochine uscate 40

Fulgi de ovaz (ne fierti) 40

Farro 40

Feve(crude) 40

Falafel (feve) haba 40

Faina de quinoa 40

Cidru brut 40

Epeutre (integral, faina sau paine) 40

Unt de arahide fara adaos de zahar 40

Cicoare (bautura) 40

Caise uscate 40

Ovaz 40

Sos de rosii, bulion de rosii (sauce tomate, coulis de tomate) fara zahar 40

Secara (integrala,faina sau paine) 45

Strugure,fruct proaspat 45

Orez basmati complet 45

Mazare (la cutie) 45

Pilpil (de grau) 45

Paine de Kamut -45

Paine prajita, faina integrala 45

Nuci de cocos 45

Orz 45

Suc de grepfrut (fara zahar) 45

Suc de portocale (fara zahar ) 45

Faina de farro (integrala)45

Faina de kamut (integrala) 45

Cereale complete (fara zahar) 45

Cuscus integral (gris integral ) 45

Bulgur complet (grau, fiert) 45

Capellini ( paste) 45

Bare de ciocolata (fara zahar, tip Montignac) 45

Grau (tip Ebly) 45

Banane verzi 45

Banane plantain (crude) 45

Merisoare rosii 45

Ananas (fructul proaspat) 45

Topinambopur, artichaut de jerusalem 50

Wasa leger 50

Orez complet brun 50

Surimi 50

Paste comlete (grau integral) 50

Orez basmati long 50

Paine Epeutre 50

Cartofi dulci 50

Muesli (fara zahar) 50

Paine cu quinoa (cca 65% quinoa) 50

Macaroane (grau dur) 50

Mango (fruct proaspat) 50

Kiwi * 50

Litchi (fruct exotic,proaspat) 50

Kaki (fuct exotic)50

Suc de ananas (fara zahar) 50

Suc de mere (fara zahar) 50

Suc de afine(merisor) rosii (fara zahar) 50

Chayote, christophine (piure de) 50

All Bran (marca de cereale) 50

Bare energetice de cereale (fara zahar) 50

ESTE BINE CA ALIMENTELE MAI MARI DE 35 SALE CONSUMATI IN FAZA 1 CAT MAI RAR,

Alimente cu IG mare(de evitat)

Tagliatelle (bine fierte) 55

Sushi 55

Spaghete albe bine fierte 55

Orez rosu 55

Piersici (cutie, in sirop) 55

Nefle 55

Nutella 55

Manioc (dulce) 55

Mustar (cu zahar adaogat) 55

Manioc (amer) 55

Ketchup 55

Suc de mang0 (fara zahar) 55

Suc de struguri (fara zahar) 55

Biscuiti Sables (faina, unt, zahar) 55

Gris de grau dur 60

Orez de Camargue 60

Orez lung 60

Ravioli (grau dur) 60

Pudra de ciocolata (indulcita) 60

Pizza 60

Porridge,fiertura din fulgi de ovaz 60

Ovomaltine 60

Paine cu lapte 60

Pepene * 60

Orz monde 60

Lasagnes (grau dur) 60

Maioneza, industriala, cu zahar 60

Faina completa 60

Inghetata clasica (indulcita) 60

Caise (cutie, in sirop) 60

Banana (coapte) 60

Tamarino (dulce) 65

Sorbet (indulcit)65

Stafide 65

Sirop d’erable 65

Paine completa 65

Cartofi copti in coaja (apa/abur) 65

Paine secara (30% secara ) 65

Pain bis (cu drojdie) 65

Paine cu ciocolata 65

Muesli (cu zahar, miere) 65

Marmelada (indulcita ) 65

Mars, Sneakers etc 65

Igname 65

Porumb obisnuit boabe 65

Fructul de paine (fruit a pain) 65

Jeleu de gutui (indulcit) 65

Faina semi completa 65

Cuscus, gris 65

Castane 65

Dulceata (indulcita ) 65

Ananas (cutie) 65

Sfecla (fiarta)* 65

Zahar brut/complet/integral 70

Tacos (tip de mancare mexicana)70

Special K (marca de cereale tip Kellog's) 70

Zahar alb (zaharoza ) 70

Orez alb standard 70

Rutabaga, nap( chou-navet) 70

Ravioli - tip de paste fainoase (grau moale) 70

Risotto , pilaf 70

Mamaliga, malai 70

Cartofi fierti fara coaja 70

Paine ayme (faina alba) 70

Paine de orez 70

Taietei (grau moale) 70

Orz perlat 70

Melasa 70

Mei 70

Faina de porumb 70

Gnocchi (tip de paste fainoase) 70

Curmale 70

Cornuri tip croissant 70

Chips (cartofi prajiti) 70

Cola, bauturi gazoase, sodas =sifon? (tip coca-cola) 70

Briose 70

Cereale rafinate indulcite 70

Biscuit 70

Fiertura de faina de porumb (mamaliga) 70

Bare de ciocolata (indulcite) 70

Pesmeti 70

Baghete, paine alba 70

Banana plantain (coapte) 70

Amarant sufleu 70

Covrigi 70

Dovleac * 75

Orez cu lapte (indulcit) 75

Lasagne (grau moale) 75

Pepene rosu * 75

Gogosi, covrigi 75

Gofra cu zahar 75

Cartofi piure 80

Dovleac (diverse) * 75

Tapioca 85

Feve (fierte) un fel de fasole 80

Orez pentru gatire rapida (prefiert) 85

Orez soufflé, placinte de orez 85

Pastarnac * 85

Floricele fara zahar 85

Paine foarte alba (tip Harry’s) 85

Paine hamburger 85

Napi fierti * 85

Maizena (amidon de porumb) 85

Miere 85

Lapte de orez 85

Prajituri de orez 85

Fulgi de porumb 85

Faina de grau alb 85

Morcovi(fierti)* 85

Telina fiarta * 85

Orez glutinos 90

Arrowroot, herbe aux fleches arrowroot 85

Paine alba fara gluten 90

Cartofi fulgi instant 90

Cartofi la cuptor 95

Cartofi prajiti 95

Faina de orez 95

Amidon de cartofi 95

Sirop de grau, sirop de orez 100

Sirop de glucoza 100

Glucoza 100

Amidon modificat 100

Sirop de porumb 100

Bere* 110

* Chiar daca au un IG ridicat,aceste alimente au un continut in glucide pure foarte scazut (cca 5%) .Consumul lor in cantitati normale ar trebui sa aiba deci un efect neglijabil asupra glicemiei.

** Practic nu exista diferenta intre IG-ul lactatelor nedegresate si cel al lactatelor cu O% grasime. Trebuie stiut de altfel ca lactatele, desi au un IG foarte mic, au un index insulinic ridicat.

*** Aceste alimente nu contin glucide au deci un IG = O.

3 comentarii:

Miutza spunea...

aici e cumva o greseala?
ALUNELE, NUCILE, FISTICUL, MASLINELE AU GRASIMI SI NU MERG COMBINATE LA MESE LIPIDICE!

nu trebuia "nu merg combinate la mese glucidice"? ca nu mai inteleg nimic...

Antzu' spunea...

imi cer scuze!ai dreptate...am gresit cand am scris...

vet spunea...

buna. ai idee unde se gaseste porumb indian (ancestral) ?este diferit de porumbul nostru traditional? am cautat si nu am gasit nimic :( merci
a, si mazarea congelata se incadreaza la IG mic? multumesc

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